[...] procesy zachodzące w organizmie mają hormony. Chociażby brak zjedzone śniadania, najbardziej obfitego posiłku który powinien się znajdować właśnie w tym okresie powoduje wzrost neuropeptydu Y, wzrost łaknienie. A gdy po tym spożyjemy coś, efekt jest inny - tyjemy. Organizm jest w stanie gotowości, wyższy wyrzut insuliny odkłada energię w [...]
[...] przetrenowania Oczywistymi objawami przetrenowania są uszkodzenia przeciążeniowe. Jakkolwiek mogą one być powodowane takimi czynnikami jak sprzęt, deformacje i dysproporcje wzrostowe (w szczególności u młodych jeszcze rozwijających się zawodników), większość z nich jest skutkiem niewłaściwie opracowanego programu treningowego. Chwila relaksu [...]
[...] do zmniejszenia sprężystości. Aby mięśnie pozostawały giętkie, rozciągaj się przed i po treningu. Rozciągaj się także podczas treningu, aby poprawić kształt mięśni oraz ich wzrost. Zazwyczaj ludzie, którzy rozciągają się w trakcie treningu, nawet przez kilka minut, a potem napinają mięśnie, to fizycznie najbardziej estetyczne osoby jakie [...]
[...] a niepokojące odczyny zapalne są jedynie wynikiem pewnej nadwrażliwości skóry na działanie męskich hormonów - androgenów. W okresie dojrzewania płciowego, we krwi następuje wzrost poziomu wolnego testosteronu. Reakcja ta pociąga za sobą zwiększenie aktywności enzymu 5-alfa reduktazy, który powoduje przemianę testosteronu w jego silniejszą [...]
[...] w leczeniu depresji. treonina - ważny składnik kolagenu, który jest głównym składnikiem podporowym tkanki łącznej. tryptofan - prekursor serotoniny, może uwalniać hormon wzrostu. arginina - może zwiększać wydzielanie insuliny i hormonu wzrostu. tyrozyna - prekursor takich związków jak adrenalina (pobudzacz receptorów autonomicznego układu [...]
[...] botanika Petera Forskala (1736-1763). Forskolin jest odpowiedzialny za prawie wszystkie działania farmakologiczne Coleus forskohlii. Otóż w pierwszym rzędzie wpływa on na wzrost produkcji AC - enzymu zwanego cyklazą adenylową (adenylocyklazą), związanego z błonami komórkowymi. Jest on rodzajem enzymu nadrzędnego stymulującego inne enzymy do [...]
[...] wolniej i dostarczają energii w dłuższym okresie czasu. Podstawą rozwoju masy jest dodatni bilans energetyczny w organizmie. Powoduje on zmiany hormonalne pobudzające wzrost mięśni (anabolizm). Węglowodany sprzyjają wydzielaniu insuliny, która jest niezbędna do transportu aminokwasów i glukozy do krwi i mięśni. To właśnie insulinie [...]
[...] pomiędzy okresem półtrwania a własnościami anabolicznymi beta agonistów pozwala wywnioskować, że mają one działanie anaboliczne, czego odzwierciedleniem jest zauważalnym wzrost mięsni, który zależny jest od czasu, przez jaki aktywna forma oddziałuje na beta receptory komórek mięśniowych. Prawdziwość tych twierdzeń udowodnione są pośród badań [...]
[...] drugiego. Można też ćwiczyć niektóre dolne i górne grupy mięśniowe w jednym dniu treningowym, a inne-w następnym. Niezależnie od przyjętego wariantu rezultatem będzie zawsze wzrost intensywności. "Zasada Superserii" Polega na wykonywaniu dwóch ćwiczeń na antagonistyczne grupy mięśniowe(jak np. unoszenie przedramion-na bicepsy i prostowanie rąk [...]
[...] sławę swoją zawdzięczają raczej pojedynczym doniesieniom i pomysłowym chwytom marketingowym, niż głosom naukowców. Pragnienie poprawy wyników sportowych spowodowało wzrost zainteresowania metodami żywienia, które teoretycznie zdają się sprzyjać utlenianiu kwasów tłuszczowych, spowolniać wykorzystanie węglowodanów i poprawiać wydolność [...]
[...] tkanki tłuszczowej. 3. POZOWANIE No dobrze, nie masz w swoich planach startów w żadnych zawodach. Trenujesz wyłącznie dla siebie - dla siły, dla własnej satysfakcji, dla wzrostu i poprawy umięśnienia, a także zdrowia (żeby nie wspomnieć już o podniesieniu atrakcyjności seksualnej) . Nie musisz pozować, nieprawdaż? No, może warto tylko wtedy, [...]
[...] nazwisko, – klub / stowarzyszenie zrzeszone w PZKFiTS, w barwach którego startuje, – dokładną datę urodzenia, – dokładną kategorię startową, w której zamierza wystartować, (wzrostowa lub wagowa), – adres e-mail, – numer telefonu. Formularz nie zawierający pełnych informacji o zawodniku nie zostanie przyjęty. Dla wszystkich kategorii obowiązuje [...]
[...] sławę swoją zawdzięczają raczej pojedynczym doniesieniom i pomysłowym chwytom marketingowym, niż głosom naukowców. Pragnienie poprawy wyników sportowych spowodowało wzrost zainteresowania metodami żywienia, które teoretycznie zdają się sprzyjać utlenianiu kwasów tłuszczowych, spowolniać wykorzystanie węglowodanów i poprawiać wydolność [...]
[...] Pure Creatin to produkt, zawierający mikrorozdrobnioną, czystą kreatynę najwyzszej jakości. Większe stężenie kreatyny w komórkach mięśniowych prowadzi do wzrostu masy mięśniowej. Kreatyna stała się jednym z najważniejszych dodatków w żywieniu sportowców. Zwiększa wytwarzanie się ATP (adenozynotrójfosforanu), który jest [...]
[...] sławę swoją zawdzięczają raczej pojedynczym doniesieniom i pomysłowym chwytom marketingowym, niż głosom naukowców. Pragnienie poprawy wyników sportowych spowodowało wzrost zainteresowania metodami żywienia, które teoretycznie zdają się sprzyjać utlenianiu kwasów tłuszczowych, spowolniać wykorzystanie węglowodanów i poprawiać wydolność [...]
Przeglądając SFD zauważyłem, że zawodnik ten cieszy się wszechobecną sympatią i często są podejmowane dyskusję na jego temat w miejscach do tego nie przeznaczonych. Postanowiłem więc założyć jego profil, w którym będziemy mogli wrzucać ciekawostki z nim związane i na ich temat dyskutować. Co więcej postanowiłem przypomnieć niektórym jego postać i [...]
[...] na jej działanie. Skutkuje to upośledzonym działaniem insuliny w obrębie tkanki mięśniowej i powoduje utrudnione przenikanie glukozy z surowicy krwi do wnętrza komórek. Ale wzrost uwalnianej insuliny może rozwiązać ten problem - wtedy glukoza dostanie się do środka. Kolejnym powodem mogą być zaburzenia w czynności lub strukturze receptora [...]
[...] ich wchłanianie i wykorzystanie. Niedobory białkowe prowadzą nieuchronnie do pogorszenia stanu człowieka, poprzez wywoływanie różnych zmian patologicznych (np. zahamowania wzrostu, zmniejszenia odporności).Białko odpowiada za odporność organizmu ,reguluje procesy życiowe zachodzące w procesach żywych (enzymy, hormony) jest bardzo ważnym [...]